Авторский дисклеймер:
Я дуже поважаю всiх, про кого йдеться мова нижче, тож нехай це не буде восприйнято, як глузування. Просто чого не перекладеш на рiдну мову, коли вже захопишся
. Дуже раджу читати, маючи пiд рукою англiйську версiю
"Сiльмарiллiона" ("Повiстi про Сяюче Камiння"), хоча може вистачити i переклада Гiль-Естель. На цьому перекладач скiнчився.
Житло та ватажки Звезданутих<...>Розумники через деякий час повернулись у Середзем'я, i у цiй оповiдi йдеться, по бiльшостi, про iх справи; тому треба тут зазначити, якi вони мали iмена, та яким чином родичались мiж собою найголовнiшi серед Розумникiв - звiсно, iмена будуть у тiй формi, якоi вони набули серед ельфiв Великозем'я.
Волосатий був головним серед Розумникiв. Сини Волосатого були Гарячкуватий, Розумноволосий та Шляхетноволосий; але матiр'ю Гарячкуватого була Самоцвiтина Швачка, тодi як матiр'ю Розумноволосого та Шляхетноволосого - Нареченка з Красавчикiв.
Гарячкуватий був найвправнiший з братiв у базiканнi та рукоприкладствi; душа його палала, як полум'я. Розумноволосий був найсильнiшим, найстiйкiшим та
наймужнiшим; Шляхетноволосий - найвродливiшим та наймудрiшим; згодом вiн заприятелював з синами Мрiйливого, головного серед Вiдсталих, и одружився на
Океаницi, доньцi Мрiйливого, дiвчинi-лебiдцi з Леб'яжоi гаванi.
У Гарячкуватого було сiм синiв: Мiдноголовий Статень, Золотокуючий Спiвень, голос якого розносився ген далеко понад морем та землею; Швидкострибучий Красень та Червоноликий Похмурень; Вмiловолосий Майстрень, що успадкував вправнiсть свого батька у тих зайняттях, що роб##ть руками; i наймолодшi - Приречений та Мiдноверхий, близнюки, схожi i обличчям i внутрiшнiстю.
Пiзнiше, у Середзем'i, вони були великими мисливцями; мисливцем був i Швидкострибучий, який ще у Землях Сильних приятелював з Тим, Що Трубить у Рога, i часто супроводжував його рог.
Синами Розумноволосого були Волосатий Крикун, згодом найголовнiший з Розумникiв ватажок на пiвночi свiту, та Владний Крикун, володар Кам'яноi Пiснi; сестрою iх була Шляхтенельфа Бiла. Вона була молодша вiд братiв, якщо
лiчити, як лiчать Звезданутi, i коли досягнула у повнiй мiрi усього свого зросту та краси, то стала височенна та силенна, i подобались iй кiнний спорт та мисливство у лiсах. Там вона часто була з синами Гарячкуватого, своiми родичами; але серце ii не належало нiкому. Шляхет-Бiлозiркою кликали ii, Бiлим Дiвчиськом Розумникiв, бо була вона блiда, хоч i з темним волоссям, i вдягалась завжди у бiле зi срiблом.
Синами Шляхетноволосого були Волоссяшляхтень Вiдданий (якого пiзнiше обiзвали Печерним Володарем), Шляхетновладень, Залiзношляхтень та Бурногарячкуватий; оцi четверо так мiцно приятелювали с синами Розумноволосого, немов були iх рiдними братами. Сестра iх, Короноване Сяйвом Дiвчисько, була найвродливiша в сiм'i Волосатого; волосся ii сяяло золотом, немовби ввiбрало в себе сяйво Златопоючки.
(Кто автор, не знаю, оно в свое время было прислано в рассылку Новых Путей Хэлкой, где-то это нашедшей)